Braiseret oksesteg
(gammeldags oksesteg)
Aktiv tid: 1 time
Samlet tid: 4 timer
Antal: 4 personer
Sværhedsgrad: Middel
Den braiserede
oksesteg kan serveres med kartoffelmos og bagte rodfrugter som en skøn, rustik
vinterret
eller man kan
vælge at servere den på helt klassisk vis med ribsgelé og hvide kartofler som
en gammeldags oksesteg.
Ingredienser
1,2-1,5 kg. tykkam eller culotte fra
Jerseykvæg eller Angus
2 spsk madolie
20 g smør
Urter
2 løg i kvarte
1 porre i mindre stykker
1/2 selleri i grove tern
1 gulerod i mindre stykker
1/2 hvidløg flækket på midten
1 persillerod i mindre stykker
1/2 l kalvebouillon
1/2 l rødvin
3 laurbærblade
2 kviste timian
10 sorte peberkorn
Smørbolle
20 g smør
20 g mel
50 g smør til sauce
Sådan gør du
1. Brun kødet
godt af ved moderat varme i en blanding af olie og smør i en bred stegegryde.
Tag kødet op af gryden
2. Brun urterne
af, stadig ved moderat varme
3. Kom kødet
tilbage i gryden og hæld bouillon og rødvin over. Tilsæt laurbærblade, timian
og sort peber.
Lad væsken komme i kog. Læg låg på og sæt
gryden i ovnen ved 150-160 grader i 2,5-3 timer eller til kødet er mørt
4. Tag kødet
over på et skærebræt og sigt braiserelagen
5. Jævn
braiserelagen let med en smørbolle (smeltet smør mættet med mel) og smag til
med salt, peber og eventuelt lidt citron.
Blend saucen med 50 g. koldt smør
6. Servér med
kartoffelmos og bagte rodfrugter eller på klassisk manér som gammeldags
oksesteg